2 כפות שמן זית טרי ליום - מתכון לאירכות ימים
בריאות ושמן זית שמן הזית הינו נציגו הרשמי של השומן החד הבלתי רווי והמרכיב העיקרי בתזונה הים תיכונית, שמן אשר אומץ בחום גם על ידי העולם המערבי ובתקופה האחרונה גם ע"י אוכלוסיית המזרח הרחוק. השמן בעל ארומה ייחודית, ויטמינים וסגולות רבות הנובעות בעיקר ממרכיבו העיקרי - חומצת שומן חד בלתי רווי, תכולת אנטי אוקסיטנדים המיוצגים בעיקר על ידי ויטמינים E, A ופוליפינולים.
שלל הרכיבים הפעילים בשמן זית ולא רק השומן החד בלתי רווי פועלים יחד בסינרגיה המקנה לו את סגולותיו הבריאותיות מרחיקות הלכת: •שמן הזית מסייע בהורדת לחץ דם, מוריד את ההסתברות למחלות לב, הפרעות ושבץ לב. השמן מוריד את רמת הכולסטרול הרע מבלי לפגוע בכולסטרול הטוב.
•שמן הזית מסייע גם במחלות כרוניות ומחלות סרטן (טרשת עורקים, סרטן המעי הגס, השחלות ועוד..) מאחר שהוא מכיל מרכיבים נוגדי חמצון, הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף ולעיתים אף מונע ומשמיד תאים סרטניים. בזכות תכולת הפוליפינול שבו, שמן הזית הוא בעל השפעות אנטי דלקתיות על הגוף.
•עוזר לספיגת סידן ומינרלים ולכן מומלץ לצעירים בעזרה בבניית השלד ובקרב מבוגרים בלחימה בבריחת הסידן
•מסייע בהפחתת רמות הטריגליצרידים בדם.
•מזרז הפרשת מיצי עיכול, מגביר את פעילות המעיים ומרכך עצירות
•מעכב את הזדקנות העור - מכיל כמות גדולה של אנטי אוקסידנטים - פוליפנולים וויטמין E.
בתפריט ממוצע של 1500 קלוריות מומלץ לצרוך כ- 2 כפות של שמן זית ליום.
תוקף שימוש בשמן זית שמן הזית מגיע לשיא טעמו כארבעה חודשים ממועד ייצורו. התקופה המומלצת לשימוש בשמן היא לא יותר משנתיים מיום הכנתו. התקן הישראלי לשמן זית קובע כי התאריך המציין את העמידות המינימלית לא יהיה מאוחר מ: בשמן זית ארוז באריזות פח – שנה וחצי מיום המילוי בשמן זית ארוז באריזות, למעט אריזות פח – שנה מיום המילוי
יש לאחסן את השמן בבקבוק כהה או בפח אטום היטב, במקום קריר ומוצל. חשיפה ממושכת לקרני שמש ולטמפרטורות גבוהות תקצר באופן משמעותי את משך חיי השמן. אחסון במקרר אינו מומלץ, שכן שמן הזית נוטה להתגבש בטמפרטורות נמוכות. למרות שהקרישה אינה פוגמת באיכות ושמן שנקרש יחזור למצבו הנוזלי .
www.oliveoil-israel.com
שמן זית "חפר" הינו בסיווג האיכות הגבוה ביותר Extra Virgin (כתית מעולה) והחומציות הינה 0.3 (כמובן בכבישה קרה שהיא חיונית לשמירת הערכים התזונתיים והבריאותיים).
השמן מופק משילוב של זיתים משובחים מהזנים ברנע ופישולין (כאשר השנה אחוז הפישולין הוא כ 70%). שילוב הברנע שהוא זן מקומי ישראלי שמקורו בחצי האי סיני עם הפישולין הצרפתי והאיכותי במיוחד יצר שמן בעל חריפות ומרירות במידה בינונית שאינה משתלטת וטעם פירותי עשבוני, שמתאים לתיבול סלטים טריים ולבישול מורכב.